top of page

6 Makanan Yang Meningkatkan Risiko Kanser.

Kanser adalah penyakit yang kompleks. Terdapat banyak jenis kanser, serta banyak punca yang mungkin. Walaupun kita masih tidak tahu semua jawapan, yang diketahui adalah pelbagai faktor boleh menyumbang kepada perkembangan kanser.


Makeup genetik dan sejarah keluarga memainkan peranan. Tetapi faktor luaran yang mungkin anda mempunyai kawalan ke atas - seperti tabiat gaya hidup anda - mempunyai impak yang lebih besar. Malah, penyelidikan menunjukkan bahawa 80 hingga 90 peratus tumor ganas berkaitan dengan faktor luaran.


Salah satu faktor gaya hidup yang paling penting untuk dipertimbangkan adalah pemakanan anda. Ini kerana banyak penyelidikan menunjukkan bahawa beberapa jenis makanan berkaitan dengan risiko lebih tinggi untuk jenis kanser tertentu.Dalam artikel ini, kita akan mengkaji dengan lebih dekat makanan dan minuman tertentu yang mungkin meningkatkan risiko kanser, dan apa yang dikatakan oleh bukti saintifik mengenai hubungan antara makanan-makanan ini dan risiko kanser.

17 views0 comments

Recent Posts

See All

Klinik Bandaran Klang: Teman Kesihatan Anda

Kenali Klinik Bandaran Klang: Teman Kesihatan Anda Di tengah hiruk pikuk kehidupan bandar Klang, tersembunyi sebuah permata kesihatan yang bernama Klinik Bandaran Klang. Tidak seperti klinik biasa yan

Comments


bottom of page